|
2001 m. RESPUBLIKINIŲ MELžĖJŲ VARŽYTUVIŲ SUVESTINĖ PATVIRTINTA:Respublikinių melžėjų
varžytuvių organizacinio komiteto 2001 m.rugpjūčio mėn.
7d. protokolu nr.2 RespublikinIŲ melžėjų varžytuvIŲ N U O S T A T A I
Kaunas,
2001
I.
Bendroji dalis.
1.
Sudėtinga šiuolaikinė melžimo technika reikalauja iš melžėjos gero
praktinio ir teorinio pasiruošimo. Melžėja turi gerai žinoti melžtuvo
konstrukciją ir veikimą, jausti gyvulio reakciją, žinoti jo fiziologiją,
melžimo metu karvės organizme vykstančius procesus. Kitaip melžtuvo darbą
sunku suderinti su gyvulio pieno atleidimu. 2.
Mechanizuotas karvių melžimas palengvina melžėjos darbą, didina darbo našumą,
įgalina išvengti profesinių ligų ir gauti geresnės kokybės pieną. Šiuo
metu melžimo įrenginių gamintojai siūlo įrangą, su kuria galima melžti
net ir kelias karves mechanizuotai. 3.
Karvių mechanizuoto melžimo efektyvumas ūkiuose daugiausia priklauso nuo
karvių priežiūros ir laikymo sąlygų, nuo melžimo įrenginių tipo ir melžimo
technologijos, nuo darbuotojų kvalifikacijos ir meistriškumo. 4.
Mechanizuoto ir melžimo rankomis varžytuvės skatins tobulinti melžėjų
profesinį meistriškumą. II.
Varžytuvių tikslas.
5.1.
pažangių darbo metodų propagavimas ir diegimas; 5.2.
darbo našumo didinimas; 5.3.
darbo kokybės gerinimas, dirbant naujausiais įrenginiais. 6.
Geriausių Respublikos melžėjų darbo patirtį reikia plačiai taikyti
tobulinant pieno gamybos technologiją, ją nagrinėti mokyklose, kuriose ruošiami
darbuotojai pieno fermoms, ir seminaruose. III.
Dalyvių atranka respublikinėms varžytuvėms. 7. Geriausiai dirbančių melžėjų atranką kasmet organizuoja rajonų ir apskričių ž.ū. skyriai kartu su konsultavimo tarnybos rajonų biurais, Jaunųjų ūkininkų rateliais, Ūkininkų sąjungos rajonų skyriais, VĮ Produktyvumo kontrolė, Žemės ūkio rūmų atstovais rajonuose, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos inspektoriais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovais rajonuose. 8. Geriausia rajono melžėja dalyvauja respublikinėse varžytuvėse. IV.
Respublikinių melžėjų varžytuvių rengimo vieta ir laikas. 9. Respublikinės melžėjų varžytuvės organizuojamos kasmet. Respublikinių varžytuvių kalendorinius terminus nustato Melžimo mokymo centras prie Lietuvos veterinarijos akademijos, suderinęs su Lietuvos Žemės ūkio ministerija ir Žemės ūkio rūmais. Varžytuvių vieta LVA melžimo mokymo centras. 10. Respublikinių melžėjų varžytuvių organizacinį komitetą ir vertinimo komisiją tvirtina Žemės ūkio ministerija. V.
Respublikinių melžėjų varžytuvių rengimo reikalavimai, sąlygos ir
tvarka. 11. Konkurso dalyviai turi turėti: 11.1.
sanitarinę knygelę. Melžėjai (-ui), neturinčiai (-iam) sanitarinės
knygelės, varžytuvėse dalyvauti neleidžiama. Studentai, dalyvaujantys melžimo
varžytuvėse, turi turėti studijų knygelę. 11.2.
melžėjos (-o) aprangą (su ūkio subjekto emblema);
11.3. kasdienio melžimo bei tešmens priežiūros priemones: melžtuvą su
melžtuve, kibirus pagal jų paskirtį, pirmųjų čiurkšlių numelžimo
puodelį, pašluostes, melžėjos kėdutę. 12.
Respublikinėse melžėjų varžytuvėse patikrinamas melžėjų meistriškumas,
melžiant mechanizuotai ir rankomis: melžtuvo paruošimas darbui, karvės tešmens
paruošimas melžimui, melžimas, somatinių
ląstelių nustatymas, melžtuvo plovimas ir dezinfekavimas pamelžus, pieno košimas.
Atliekant visus darbus, fiksuojamas laikas nuo darbo pradžios iki pabaigos. 13.
Respublikinėse varžytuvėse patikrinamos dalyvių teorinės žinios: pieno
susidarymo ir atidavimo fiziologija, karvių šėrimo pagrindai, gyvulių ir
patalpų higiena, melžimo įrenginiai ir jų eksploatacija, aukštos kokybės
pieno gavimas, saugus darbas su įrenginiais ir gyvuliais, pieno supirkimo
standartas, plovimo-dezinfekcinių priemonių paruošimas ir melžimo bei
pieno inventoriaus sanitarinis apdorojimas. 14.
Varžytuvių metu patikrinamas dalyvių meistriškumas melžiant karves
mechanizuotai ir rankomis. 15.
Ūkio specialistai parenka ir komplektuoja karvių grupes taip. Parenkamos
2 karvės mechanizuotam ir viena rankiniam melžimui. Mechanizuotai
melžiamos 2 karvės ūkyje, naudojamais melžtuvais su melžtuve. 16.
Karvių grupės priskiriamos burtais. Dalyvis gauna duomenis apie melžiamą
karvių grupę. 17.
Pieno likutį kontroliuoja pakviestieji melžėjai. Atliekant kontrolinį
patikrinimą, karvės melžiamos kumštiniu būdu, nestimuliuojant pieno
atleidimo.
18. Pieno somatinės ląstelės nustatomos pamelžus karves iš paskutiniųjų
pieno čiurkšlių. Vienos karvės pienui patikrinti ir rezultatams įvertinti
skiriamos 3 min. Už laiko sugaišimą daugiau nei 1 min. mažinamas 1 balas. 19. Somatinėms ląstelėms piene nustatyti: 19.1. dalyvis paima reikalingas testui atlikti priemones: kibirus su vandeniu, testo lėkštelę, reagentą. Imant pieną, lėkštelė yra laikoma po tešmeniu už rankenėlės, palenkus ją šiek tiek kampu į savo pusę; 19.2. pamelžus karvę vertinamas paskutinių čiurkšlių pienas. Išmelžiant pieną, būtina atkreipti dėmesį į taisyklingą spenių suėmimą. Pradedama tuo pačiu ketvirčiu kaip ir numelžiant bei dedant melžtuvą. Pieno laistymas ir melžiamų spenių eilės sumaišymas mažina taškų skaičių; 19.3. pienas nupilamas iki pažymėtos vietos iš lėkštelės taip, kad nesusimaišytų ketvirčiai, įpilama reagento (truputį daugiau, nei yra lėkštelėje pieno); 19.4. dalyvis lėtai, sukamaisiais judesiais judina lėkštelę, kol išryškėja testo rezultatai. 19.5.
Savo sprendimą dalyvis pateikia komisijai bei pasiūlo atitinkamas priemones.
Jei mišinys išlieka takus ir nematyti jokių pakitimų rezultatas
neigiamas ir žymima (-). Jei atsiranda
seilių pavidalo darinių rezultatas silpnai teigiamas (+). Jeigu mišinys
labai klampus ir susivelia į gumulą rezultatas stipriai teigiamas (+++). 19.6.Lėkštelė
kruopščiai išplaunama. 20. Ketvirčiai žymimi taip:
kp
· ·
dp ku
·
dp dešinė, priekinis spenys du dešinė, užpakalinis spenys kp kairė, priekinis spenys ku kairė, užpakalinis spenys
21. Kiekvienas varžytuvių dalyvis gali reikšti raštišką nepasitenkinimą
dėl iškilusių nesklandumų. Varžytuvių vertinimo komisijos pirmininkas
ginčus sprendžia kartu su vertinimo komisijos nariais. VI.
Melžėjų darbo vertinimas Respublikinėse melžėjų varžytuvėse. 22.
Dalyvio darbą teisėjų komisija vertina pagal sudarytas įvertinimo lenteles Eil.
Nr. 1. Teorinės
žinios 25 2. Melžėjos
sanitarinis pasiruošimas 15 3. Melžimas
rankomis 70 4. Mechanizuotas
melžimas 100 5. Somatinių
ląstelių nustatymas 20 6. Melžimo
greitis, pieno kiekis ir pieno likutis 40 7. Melžtuvų
sanitarinis apdorojimas 30
Iš viso:
300
23. Melžėjų teorinės žinios vertinamos taip: kiekvienas varžybų dalyvis
per 45 min. turi išsirinkti teisingą atsakymą į 25 pateiktus klausimus.
Klausimus sudaro teisėjų komisija.
24. Varžytuvių dalyvis turi būti apsirengęs švaria specialia melžimui
skirta apranga, apsiavęs švaria, dezinfekuota avalyne, turėti tvarkingą
sanitarinę knygelę.
25. Karvių paruošimas melžimui pradedamas posto vyriausiajam teisėjui
davus signalą.
26. Melžimui rankomis paruošiamas reikalingas darbui inventorius. Melždamas
dalyvis turi sėdėti saugiai, jausti gyvulio reakciją, taisyklingai melžti,
nepažeidžiant karvės spenių. 27.
Baigus melžti imamas pieno pavyzdys pieno švarumo įvertinimui.
28. Melžimui skirtas inventorius sustatomas prie melžiamos karvių grupės
taip, kad visas darbas vyktų greitai, profesionaliai, be nereikalingų judesių. 29.
Tešmens paruošimo melžimui būdą ir priemones dalyvis pasirenka atsižvelgdamas
į karvės tešmens švarą.
30. Melžėjos atidžiai stebi melžimo eigą ir vengia tuščio melžimo.
31. Numovus melžiklius, dalyvis rankomis išmelžia pieną ant kontrolinės
lentelės somatinėms ląstelėms nustatyti.
32. Speniai dezinfekuojami po to, kai kontroliuojantis asmuo išmelžia pieno
likutį.
33. Karvių grupės melžimo trukmė skaičiuojama nuo pirmos karvės tešmens
paruošimo melžimui pradžios iki paskutinės karvės pieno iškošimo ir melžtuvo
paruošimo pernešimui. 34.
Primelžto pieno kiekis ir pieno likutis matuojami ir palyginami su
kontrolinio melžimo duomenimis.
35. Balų skaičius už pieno švarumą nustatomas prietaisu Rekord
pagal nustatytas švarumo grupes.
36. Varžytuvių dalyvis paruošia vieną atsivežtą iš savo ūkio melžtuvą
darbui, patikrina vakuumo lygį linijoje, praplauna ir patikrina melžtuvo
darbą, pulsų skaičių.
37. Kontrolinė melžtuvo paruošimo prieš melžimą trukmė 2 min. Už
kiekvieną uždelstą minutę sumažinamas 1 balas. 38.
Tą patį melžtuvą plauna ir dezinfekuoja po melžimo. Vieno melžtuvo
sanitariniam plovimui po melžimo skiriama 3 min. Už kiekvieną uždelstą
minutę sumažinamas 1 balas. VII.
Respublikinių melžėjų varžytuvių rezultatų susumavimas ir nugalėtojų
apdovanojimas.
39. Dalyviai įvertinami pagal teisėjų ir balų skaičiavimo komisijos
duomenis
40. Remiantis teisėjų ir skaičiavimo komisijų duomenimis, nustatomi nugalėtojai
ir prizininkai.
41. Pirmųjų IIII prizinių vietų negali užimti varžytuvių dalyviai,
surinkę iš: 41.1.
melžimo rankomis mažiau negu 60 balų; 41.2.
mechanizuoto melžimo mažiau negu 85 balai; 41.3.
jeigu pieno švarumas žemesnis negu II rūšies;
41.4. jeigu iš karvių grupės primelžta 80 %
mažiau pieno negu kontrolinio melžimo metu. 42.
Remiantis varžytuvių rezultatais, rašomos protokolas, kurį tvirtina
organizacinis komitetas.
43. Melžėjos, užėmusios prizines vietas, apdovanojamos prizais. Visiems
dalyviams įteikiami dalyvio pažymėjimai ir atminimo dovanos.
44. Pasibaigus varžytuvėms aptariami darbo rezultatai ir surengiamas trumpas
seminaras. Literatūra:
1.
LST 1137:97. ŽALIAS KARVIŲ
PIENAS. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas. 2. Viktorija Stankūnienė, Josifas
Tacas. Karvių melžimas, Ūkininko patarėjas. 1999, Kaunas. 3.
Urbienė S. Žalio pieno pirminių
kokybės rodiklių įvertinimo instrukcija. 1999. PRIDedama: 2.
Informacija apie Rajonines melžėjų
varžytuves (2 priedas). 3.
Respublikinių melžėjų varžytuvių
Sanitarinio pasiruošimo vertinimo lapas (3
priedas). 4.
Respublikinių melžėjų varžytuvių
Melžimo
rankomis vertinimo lapas (4 priedas). 5.
Respublikinių melžėjų varžytuvių
Mechanizuoto
melžimo vertinimo lapas (5 priedas). 6.
Respublikinių melžėjų varžytuvių Rankinio
melžimo greičio, pieno kiekio ir pieno švarumo
vertinimo lapas (6 priedas). 7.
Respublikinių melžėjų varžytuvių Mechanizuoto
melžimo greičio, pieno
kiekio ir pieno švarumo vertinimo lapas (7
priedas). 8.
Respublikinių melžėjų varžytuvių
Somatinių
ląstelių nustatymo vertinimo lapas (8 priedas). 9.
Respublikinių melžėjų varžytuvių
Melžtuvo
sanitarinio apdorojimo vertinimo lapas (9
priedas). 10.
Respublikinių melžėjų varžytuvių Teorinių
melžėjos žinių vertinimo lapas (10 priedas). 11.
Atvykimo į Respublikines melžėjų varžytuves grafikas (11 priedas). 13. Respublikinių
melžėjų varžytuvių programa (rugsėjo mėn. 28 d.) (13 priedas). Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 1
priedas
Respublikinių
melžėjų varžytuvių
dalyvio
PARAIŠKA 2001
m.
. mėn.
.. d. LVA Melžimo mokymo centrui,Tilžės
g.18, LT-3022 Kaunas, Tel./faksas:
36 14 83; mob. tel.: 8-286-11877, el.paštas:mmc@lva.lt 1.
Vardas, pavardė
.
. 2.
Gimimo metai
. 3.
Adresas ir telefono nr
4.
Atstovaujančios įmonės pavadinimas
5.
Išsilavinimas
... 6.
Specialybė
.. 7.
Darbo stažas: a) gyvulininkystėje
... b)
melžiant karves
... 8.
Melžiamų karvių skaičius
... 9.
Melžimo būdas (rankomis ar mechanizuotai)
10.
Melžimo agregato pavadinimas
.. 11.
Melžtuvo pavadinimas
... 12.
Visuomeninė veikla
.
...
..
. Kuratoriaus
vardas, pavardė, adresas, tel. nr.
.
. Dalyvio parašas .Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 2
priedas
I
N F O R M A C I J A
apie rajonines melžėjų varžytuves
..r.
sen. (2001
m.
. mėn.
d.) LVA Melžimo mokymo centruiTilžės
g.18, LT-3022 Kaunas, Tel./faksas:
36 14 83;
mob. tel.: 8-286-11877
Asmens, organizavusio rajonines melžėjų varžytuves, vardas, pavardė, adresas ir telefono nr.________________________________________________________________ Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 3
priedas
2001
m. Respublikinės melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
SANITARINIO PASIRUOŠIMO vertinimo
lapas Dalyvio vardas, pavardė, parašas........................................... ... Dalyvio
numeris................................
...Gyvenamoji vieta
.. Atstovaujančios
įmonės pavadinimas..................................................................................................................
Vertinimo komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 4
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
MELŽIMO RANKOMIS VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas........................................... Dalyvio numeris................................ ..Gyvenamoji vietaAtstovaujančios
įmonės pavadinimas.......................................
Karvių grupės numeris......................
Vertinimo komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 5
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
MECHANIZUOTO MELŽIMO VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas........................................... Dalyvio numeris...................................................................... Gyvenamoji vietaAtstovaujančios
įmonės pavadinimas.......................................
Karvių grupės numeris......................
Faktinė tešmens ruošimo trukmė, sek. 1 karvė 2 karvėMelžtuvo perlaikymo
trukmė, sek.
1 karvė
2 karvė PASTABOS. Balai mažinami,
kai: 1.
Laikas nuo tešmens ruošimo pradžios iki pirmo melžiklio uždėjimo
mažiau kaip 30 sek. ir daugiau negu 1 min. po 0,03 balo už kiekvieną
sekundę. 2.
Melžtuvas perlaikomas pilnai nutrūkus pieno išskyrimui, už kiekvieną
sekundę po 0,02 balo. Vertinimo komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 6
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
RANKINIO MELŽIMO GREIČIO, PIENO KIEKIO IR PIENO
ŠVARUMO VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas....................................................................................................................... Dalyvio numeris...................................................................... Gyvenamoji vietaAtstovaujančios
įmonės pavadinimas.......................................
Karvių grupės numeris......................
PASTABA.
1.
Viršijus kontrolinį melžimo laiką už kiekvieną uždelstą sekundę vertinimas
sumažinamas 0,01 balo. 2.
Viršijus pieno likutį už kiekvienus 5 ml likusio pieno vertinimas sumažinamas
0,05 balo. 3.
Už pieno švarumą skiriama balų: a)
pienas aukščiausiosios rūšies
.5 b)
pienas I rūšies
3 c)
pienas II rūšies
...2 d)
pienas III rūšies
..0 Vertinimo komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų varžytuvių nuostatų 7
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
MECHANIZUOTO MELŽIMO GREIČIO, PIENO KIEKIO IR
PIENO ŠVARUMO VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas....................................................................................................................... Dalyvio numeris...................................................................... Gyvenamoji vietaAtstovaujančios
įmonės pavadinimas.......................................
Karvių grupės numeris......................
PASTABA.
1.
Už kiekvieną sekundę, viršijus karvių grupės kontrolinį melžimo
laiką, vertinimas mažinamas 0,02 balo. 2.
Viršijus kontrolinį pieno likutį iš karvių grupės, už kiekvieną
10 ml vertinimas mažinamas 0,01 balo. 3.
Už pieno švarumą skiriama balų: e)
pienas aukščiausiosios rūšies
.5 f)
pienas I rūšies
3 g)
pienas II rūšies
...2 h)
pienas III rūšies
..0 Vertinimo komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 8
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
SOMATINIŲ LĄSTELIŲ NUSTATYMO VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas....................................................................................................................... Dalyvio numeris...................................................................... Gyvenamoji vieta ...Atstovaujančios
įmonės pavadinimas..................................................................................................................
Karvių grupės numeris......................
Testo rezultatų vertinimas:
1 karvė
2 karvė
Vertinimo komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų varžytuvių nuostatų 9
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
MELŽTUVO SANITARINIO APDOROJIMO VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas....................................................................................................................... Dalyvio numeris................................ .Gyvenamoji vietaAtstovaujančios
įmonės pavadinimas.......................................
Vertinimo komisija: vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 10
priedas
Respublikinės
melžėjų varžytuvės
Vieta, data ir laikas............................................................................................................................................
MELŽĖJOS TEORINIŲ ŽINIŲ VERTINIMO LAPAS Dalyvio vardas, pavardė, parašas.......................................................................................................................
(dalyvis
per 45 min turi išrinkti teisingus atsakymus į 25 pateiktus klausimus
ir pažymėti taip: )
)
Atstovaujančios įmonės pavadinimas.......................................
Vertinimo
komisija:
vardas, pavardė, pareigos, parašas Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 11
priedas
Atvykimo
į 2001 m. Respublikines
melžėjų varžytuves
grafikas
Rugsėjo
24 d. (pirmadienis)
LVA ir Lietuvos žemės ūkio bei aukštesniųjų žemės ūkio mokyklų
studentai ir moksleiviai, Rugsėjo
25 d. (antradienis)
Alytaus apskr.: Alytaus
r., Lazdijų r., Varėnos r., Vilniaus apskr.: Vilniaus r., Šalčininkų r.,
Širvintų r., Švenčionių r., Trakų r., Ukmergės r.; Šiaulių
apskr.: Šiaulių r., Radviliškio
r., Pakruojo r., Kelmės r., Joniškio r., Akmenės r.; Rugsėjo 26 d. (trečiadienis)
Kauno apskr.: Kauno
r., Jonavos r., Kaišiadorių r.,
Kėdainių r., Prienų
r., Raseinių r.; Marijampolės
apskr.: Marijampolės r., Šakių r.,
Vilkaviškio r.; Panevėžio
apskr.: Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio
r. Rugsėjo 27 d. (ketvirtadienis)
Tauragės
apskr.: Tauragės r., Jurbarko
r., Šilalės r., Telšių
apskr.: Telšių r., Plungės r., Mažeikių r.;
Utenos apskr.: Utenos r., Anykščių r.,
Ignalinos r., Molėtų r., Zarasų r.; Klaipėdos
apskr.: Klaipėdos r., Kretingos r., Skuodo r., Šilutės r.; Rugsėjo 28 d. (penktadienis)
Organizuotas ekspozicijos apžiūrėjimas, individualūs susitikimai
su firmų atstovais, konsultacijos ir seminaras
dalyviams aktualiais klausimais, rezultatų paskelbimas, apdovanojimai,
koncertas. Varžytuvių pabaiga. Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 12
priedas
Respublikinių
melžėjų varžytuvių programa
(rugsėjo
mėn. 2427 d.)
900 950
Dalyvių registracija. Burtų traukimas (starto Nr., karvių grupės
Nr.). 10001045
Teorinių žinių patikrinimas. 11001330
Melžtuvų sanitarinis apdorojimas. 13301430
Pertrauka pietums. Vykimas į melžimo rungties vietą. 14301550
Dalyvių individualaus sanitarinio pasiruošimo įvertinimas.
16001715
Melžimas. a) dalyviai, turintys neporinio starto numerius
melžia rankomis; b)
dalyviai, turintys porinio starto numerius melžia mechanizuotai. 17151830
Melžimas. a)
dalyviai, turintys neporinio starto numerius melžia mechanizuotai; b)
dalyviai, turintys porinio starto numerius melžia rankomis. 1900
Rezultatų aptarimas. Varžytuvių dienomis Melžimo mokymo centre ir LVA teritorijoje pastoviai veiks naujų pieno gamybos, šaldymo, pašarų ruošimo bei kitų gyvulininkystės fermų įrengimų paroda. Rugsėjo mėn. 28 d. numatomas organizuotas šios parodos apžiūrėjimas, susitikimai su šiuos įrengimus gaminančių firmų atstovais, varžytuvių dalyvius dominančiais klausimais konsultuos Lietuvos veterinarijos akademijos ir VĮ Pieno tyrimai vedantieji specialistai. Respublikinių melžėjų
varžytuvių nuostatų 13
priedas
Respublikinių
melžėjų varžytuvių rugsėjo mėn. 28 d. programa
900 1000
Organizuotas varžytuvėms suruoštos ekspozicijos apžiūrėjimas. Individualūs
susitikimai su firmų atstovais. 10001100
Individualios konsultacijos varžytuvių dalyviams aktualiais pieno
gamybos ir jo kokybės klausimais (konsultuos LVA ir VĮ Pieno tyrimai
specialistai). 11001330
Seminaras.
1. Pranešimų temos: 1.1. Pienininkystės
plėtra 20022010 metais. M.Keblys, LAEI žemės ūkio politikos
skyriaus vyr.bendradarbis, R.Vasiliauskaitė,
LAEI mokslinė bendradarbė. 1.2.
Pieninės galvijininkystės vystymosi perspektyvos Lietuvoje. A.Valkauskas, ŽŪM
gyvulininkystės valdybos viršininkas. 1.3.
Reikalavimai pieno kokybei integruojantis į Europos
Sąjungą. A.Greičiuvienė, Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos vyr.specialistė. 1.4.
Galvijų reprodukcijos savybių išsaugojimas.
K. Saikevičius, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos
viršininkas. 1.5.
Galvijų veislininkystės gerinimo problemos ir uždaviniai. Dr.doc. V.Juozaitienė LVA, gyvulių veisimo ir genetikos katedros vedėja.
1.6.
Melžiamų karvių mityba didinant produktyvumą.
Dr.doc.J.Kulpys, LVA, mitybos katedros vedėjas. 1.7.
Kukurūzai pigiausias pašaras.
UAB Šaka agronomas J.Valaitis. 1.8.
Zoohigieniniai reikalavimai aukštos kokybės pieno gamybai.
Dr.doc. B.Bakutis LVA, zoohigienos ir maisto produktų sanitarijos katedros
vedėjas. 2.
Diskusijos, pasisakymai. 13451400
Pertrauka. 14001415
Sveikinimai varžytuvių dalyviams. (ŽŪ viceministras, varžytuvių
organizacinio komiteto pirmininkas V.Grušauskas, Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktorius K.Lukauskas, ŽŪR direktorius L. Kryžius). 14151430
Varžytuvių apibendrinimas. Nugalėtojų paskelbimas. Dr.doc.V.Stankūnienė,
MMC konsultantė, varžytuvių vertinimo kom.pirmininko pavaduotoja. 14301500
Varžytuvių nugalėtojų apdovanojimas. Įsteigtų prizų ir Varžytuvių
dalyvių pažymėjimų, suvenyrų įteikimas. 15001630
Koncertas. 1630
Varžytuvių pabaiga. 2001 m. RESPUBLIKINIŲ MELžĖJŲ VARŽYTUVIŲ SUVESTINĖ Rugsėjo 24 d.
Rugsėjo 25 d.
Rugsėjo 26 d.
Rugsėjo 25 - 27 d.
|
Laiškus su klausimais ir
komentarais apie šio puslapio informaciją siųskite adresu mmc@lva.lt |